Capaciteitstarief vanaf 1 januari 2022 - Hoe bereid je je voor?
29 december 2020 

Capaciteitstarief vanaf 1 januari 2022 - Hoe bereid je je voor?

De VREG, Vlaamse Regulator voor elektriciteit en gasmarkt, heeft aangekondigd dat distributiekosten vanaf 01/01/2022 niet meer aangerekend zullen worden op basis van jouw verbruik. De nieuwe manier om de distributietarieven aan te rekenen zal gebeuren op basis van het capaciteitstarief. Maar wat is dat precies dat “capaciteitstarief” en hoe kan je jezelf daarop voorbereiden?

Wat is capaciteitstarief:

Capaciteitstarief bestaat uit 2 woorden. Capaciteit en tarief.

  • Tarief is de eenheidsprijs die ja zal worden aangerekend.
  • Capaciteit is het maximale vermogen dat je gelijktijdig verbruikt.

Wat is vermogen?

Vermogen is de hoeveelheid stroom (uitgedrukt in Ampère) bij een bepaalde spanning (Volt) dat een apparaat op een bepaald moment nodig heeft om te werken. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt. (stroom x spanning= vermogen)

Gelijktijdig vermogen is dus de som van alle vermogen die verschillende elektrische toestellen nodig hebben op hetzelfde moment.

De VREG heeft ook een filmpje gemaakt om te verduidelijken wat capaciteitstarief betekend. je kan het bekijken via onderstaande link:

https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Wat zal het tarief zijn?

Op de website van de VREG is te lezen dat er zal rekening gehouden worden met een minimaal vermogen van 2500W of 2,5 kW gelijktijdig vermogen.

  • Heb je vandaag een lager gelijktijdig vermogen dan 2,5kW dan zullen de distributiekosten stijgen.
  • Heb je vandaag een hoger gelijktijdig vermogen dan 2,5kW dan zal de distributiekost berekend worden op dat maximale vermogen.
  • Een gezin in Vlaanderen heeft vandaag gemiddeld een piek ban 3,15 kW.
  • Is jouw gelijktijdig vermogen hoger dan 3,15 kW dan zal vanaf 01/01/2022 je een hogere distributiekost hebben.

Wat de effectieve kost zal zijn laten we je weten van zodra dit effectief wordt gepubliceerd.

Je voorbereiden op het capaciteitstarief:

Meten is weten:

De huidige Ferraris meters (meter met de draaiende schijf) geeft niet aan wat je vermogen is. De digitale meter die zal geïnstalleerd worden of al geïnstalleerd is geeft het actuele vermogen niet aan. Je kan er wel de verbruikte stroom bij de geleverde spanning op aflezen. Zie onderstaande foto’s. Het vermogen wordt echter door de meter niet gelogd, niet weergegeven op het portaal van Fluvius waarmee je het verbruik kan opvolgen.

Stroomsterkte gemeten op de digitale meter.

 

Spanning gemeten met de digitale meter.

 

Berekening:

Het vermogen verbruikt op het moment dat de bovenstaande foto’s zijn gemaakt is:

Vermogen = Stroomsterkte x Spanning – Vermogen = 12,14 A x 226 V = 2743,64 Watt of 2,744kW.

Dit is natuurlijk een moment opname. En we begrijpen dat het niet te doen is om het vermogen te gaan berekenen telkens je een nieuw toestel aanzet.

Hoe je effectief gaan voorbereiden in 2021:

Van zodra je digitale meter is geïnstalleerd heb je de mogelijkheid om te gaan testen welk toestel welk vermogen nodig heeft. Om niet telkens de berekening te hoeven doen is het handig om een toestelletje aan te schaffen waarmee je het nodige vermogen kan opvolgen zoals op de onderstaande foto.

Een dergelijk toestel heeft je de mogelijkheid om, telkens je een toestel inschakelt, op te volgen welk vermogen dit toestel nodig heeft. Met deze info kan je heel gemakkelijk een lijstje maken met welk toestel hoeveel vermogen nodig heeft. En bijgevolg kan je bekijken welke toestellen je tegelijkertijd kan laten werken.

Start nu al met jouw gewoontes aan te passen:

Gebruik het komende jaar om je voor te bereiden op het capaciteitstarief. Jouw gezamenlijk energieverbruik is voornamelijk afhankelijk van jouw gewoontes. Als je vandaag de gewoonte hebt om de vaatwas te laten draaien als je aan het koken, bakken of strijken bent dan zal je een hoog vermogen nodig hebben en dus een duur capaciteitstarief aangerekend worden. De kunst zal zijn om de verschillende zaken die elektriciteitsverbruik vragen te spreiden over de tijd. De aanpassing van deze gewoontes vragen tijd. Gemiddeld zo’n 90 dagen. Dus ga vandaag nog aan de slag.

Vraag advies:

Help je hulp nodig? Dan kan je bij ons terecht voor al jouw vragen in verband met het capaciteitstarief, de digitale meter, jouw verbruiksgewoontes. Daarboven kan je bij ons terecht voor het beheren van jouw energiecontract.

Digitale meter uitlezen:

Het toestel dat wij gebruiken om onze digitale meter uit te lezen is de LoWI. Alle info over de LoWi kan je vinden op de onderstaande pagina:

https://encovan.be/digitale-energiemeter-uitlezen

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down