De terugdraaiende teller wordt afgeschaft.
17 januari 2021 

De terugdraaiende teller wordt afgeschaft.

De gevolgen van de afschaffing van de terugdraaiende teller berekend.

Ze maken ons gek.

Op 14/1/2021 heeft het grondwettelijk hof beslist dat de terugdraaiende werking van de teller voor zonnepanelen eigenaars afgeschaft dient te worden. Nog geen uur na publicatie van dit besluit stond het in alle kranten. Verkopers van batterijen hadden blijkbaar artikels klaar staan en hadden maar op een knop te duwen om hun producten in de verf te zetten. Op de sociale media gonst het van de frustratie van zonnepanelen eigenaar. Ik haal ze van mijn dak, ik ga airco’s installeren, we doen ze een proces aan. Allemaal logische emotionele reacties. De regelgevers maken zonnepanelen eigenaars opnieuw gek.

Wat zijn de effectieve gevolgen voor uw portemonnee?

Het is iets te gemakkelijk om te zeggen dat elektriciteit voor een consument 300 euro/Mwh kost (MWh: MegaWattuur = 1000 kWh) en dat de vergoeding voor injectie slecht 30 euro zal zijn. Is het verlies voor zonnepanelen eigenaar effectief 270 euro / 1000 kWh? Ons lijkt het beter te kijken naar de effectieve cijfers. Wij van Mijn Energiebudget staan namelijk voor “het juiste antwoord op al uw energievragen”. Daarom geven we graag onze eigen cijfers prijs.

Onze digitale meter:

In oktober 2019 hebben geïnvesteerd in een digitale meter. Omdat het nog tot 2022 zou duren vooraleer we onze gratis digitale meter zouden krijgen hebben we deze vervroegd aangevraagd. Toen nog een kost van 272 euro. We hebben deze investering gedaan om de gevolgen te kennen en onze klanten en volgers  juist te kunnen informeren. Nu is zo’n moment waarom deze investering nuttig is.

De digitale meter heeft het voordeel dat we ons verbruik en injectie kunnen raadplegen op het portaal van Fluvius. We delen graag de resultaten met jullie om de juiste berekening te kunnen maken.

Afname versus injectie

Deze digitale meter heeft het voordeel dat we per maand kunnen gaan kijken wat ons verbruik en injectie is tijdens piek en tijdens daluren. Op de onderstaande foto een screenshot van een willekeurige maand.

Onze zonne-energie installatie:

We hebben een zonne-energie installatie die jaarlijks 3000kWh produceert. Van deze 3000 kWh injecteren we op het moment van productie 2088 kWh. Dat wil zeggen dat je een onmiddellijk verbruik hebben van 912 kWh. 30,5% van onze zonne-energie verbruiken we op het moment van productie. 69,5% wordt geïnjecteerd en later “teruggevraagd”.

Om inzicht te krijgen hoeveel we per maand effectief verbruiken dienen we zicht te hebben op onze productie per maand. Deze wordt hieronder weergegeven.

De cijfer waarmee we gaan werken:

Om de juiste resultaten te berekenen dienen we te beschikken over al onze cijfers. Onderstaan de gegevens die we nodig hebben om een goede analyse te maken. Het zal je opvallen dat we in de wintermaanden januari, februari, maart en december een hoger verbruik hebben dan gemiddeld in de andere maanden. Dat komt omdat we enkele elektrische vuurtjes hebben om een bureauruimte te verwarmen.

Dag en nacht tarief of enkelvoudig tarief:

De grafiek die Fluvius weergeeft is steeds dag en nacht tarief. Dat komt omdat deze digitale meter nu eenmaal het verbruik zo registreert. Ook de injectie wordt in dag en nacht weergegeven. We hebben bij de installatie gekozen voor de enkelvoudige meterversie. Deze keuze is gemaakt omdat, bij de terugdraaiende teller, we ander verlies zouden hebben gehad. We starten met de berekening dus met de enkelvoudige werking van de digitale meter. Aansluitend doen we de berekening bij dubbel uurtarief.

Analyse van deze cijfers bij enkelvoudig tarief:

De grafiek geeft weer dat we een totale afname hebben van 2509 kWh en een injectie van 2088 kWh. Wij vragen op jaarbasis onze injectie volledig terug dus we kunnen stellen dat we een totaal verbruik hadden van 3425 kWh in 2020. Voor de duidelijkheid van berekening zullen we ervan uitgaan dat we bij de afschaffing van de terugdraaiende teller hetzelfde verbruik zullen hebben.

De totale afname is groter dan de injectie momenteel. Dit betekent dat we nog 412 kWh (2509-2088) dienen aan te kopen bij een energieleverancier.

Bijkomende aankoop energie bij niet terugdraaiende teller:

Bij een digitale meter wordt op de afrekening de injectie van de afname in mindering gebracht. Deze 2088 kWh die we op dit moment tijdelijk stockeren op het distributienet zullen we vanaf de afschaffing ook moeten aankopen. In dagtarief zal dit aan onze tarieven een bijkomen de kost bezorgen van 428,39 euro/jaar.

Geen prosumententarief meer:

Prosumententarief is de vergoeding die zonnepanelen eigenaar betalen voor het gebruik van het distributienet als “tijdelijke opslagplaats” voor hun geïnjecteerde energie. Deze vergoeding is afhankelijk van uw woonplaats en het Maximale AC vermogen van uw omvormer. Wij hebben een omvormer van 3 KVA en onze jaarlijkse vergoeding in 2021 is 271,35 euro.

Injectievergoeding:

De elektriciteit die je injecteert is niet verloren. Je zal op basis van de spotmarkt een vergoeding ontvangen voor deze elektriciteit. De spotmarkt is de energiebeurs die van toepassing is op contracten met een variabel tarief. Vorig jaar van de gemiddelde waarde van de spotmarkt 31,83 euro/MWh. (1 mWh is 1000kWh) Als we 2088 kWh injecteren heeft deze dus een waarde van 66,46 euro. Dit lijkt weinig ten opzichte van de energiekost die je hebt als je energie dient aan te kopen. Als je energie aankoopt is de grootste kost vooral de kost voor distributie-, transportkost en heffingen.

Onze kost voor de afschaffing van de terugdraaiende teller:

We hebben we de berekening gemaakt tussen het verschil van terugdraaiende teller en geen terugdraaiende teller. Zoals je kan zien is er in onze situatie geen meerkost door het wegvallen van de terugdraaiende teller.  Integendeel. Door het wegvallen van het prosumententarief en de injectievergoeding wordt onze energiefactuur  149,41 euro duurder. Een verrassend meevallend resultaat niet?

Wat als we tweevoudig uurtarief hadden:

Er zullen lezers zijn die ervoor hebben gekozen om hun tweevoudig uurtarief te behouden. Voor jou hebben we ook de berekening gemaakt.

In onze situatie zien we dat we overdag 1121 kWh afnemen en 1510 kWh injecteren. In geval van terugdraaiende teller hebben we genoeg injectie om onze afname te dekken.

In nachttarief hebben we een afname van 1388 kWh en een injectie van 578 kWh. Bij tweevoudig uurtarief en terugdraaiende teller dienen we 810 Kwh aan te kopen.

Tweevoudig uurtarief voordeliger:

Uit de berekening hieronder blijkt dat, mochten we een tweevoudig uurtarief hebben de meerkost ook wel aanvaardbaar is.

 

Het belang van goed onderhandelde (lage) energietarieven.

Als energiecontract beheerder zorgen we dat we op het juiste moment en het juiste type contract hebben. Dit help mee om onze energiekost zo laag mogelijk te maken. Ik durf te stellen dat we het goedkoopste contract op de markt hebben omdat onze tarieven groepsaankoop tarieven zijn die we voor onszelf én voor onze klantenportefeuille hebben onderhandeld.

Om te bepalen wie vandaag het duurste tarief heeft hebben gebruik gemaakt van de vergelijkingstool van de Vreg. In onderstaande berekening kunnen we stellen dat mocht je vandaag het duurste tarief vandaag op de markt hebben het nadeel van de afschaffing van de terugdraaiende teller verdubbeld.

Wil jij ook de goedkoopste tarieven op de markt?

Wil je graag ook toegang tot de tarieven die wij vandaag hebben? Dan kan dat! Door lid te worden van Mijn Energiebudget ga je deel uitmaken van onze community waarvoor we groepsaankopen organiseren. Lidmaatschap is op basis van je statuut en het aantal EAN nummers. De verschillende statuten zijn: consument, zelfstandige of bedrijf.

Alle info over je lidmaatschap kan je hier vinden.

Naast deelname aan onze groepsaankoop heeft je lidmaatschap bijkomende voordelen:

  • Je kan bij ons terecht voor al jouw energievragen
  • Vergelijkingen in tarieven op basis van je verbruik en actuele tarieven
  • Factuurcontrole op juistheid
  • Groepsaankoop tarieven van zodra je lid bent
  • Automatische deelname aan onze groepsaankoop

Klik hier als je wil lid worden van Mijn Energiebudget.

Onze cijfers zijn niet jouw cijfers

Ik vind onze meerkost van 149 euro/jaar ten gevolge van de afschaffing van de terugdraaiende teller best aanvaardbaar.  Maar dat is voor jou misschien anders. We zien vooral een verschuiving de kost van prosumententarief dat naar de distributienet beheerde gaat, naar kosten voor energieverbruik dat wordt aangerekend wordt door jouw energieleverancier. Voor de toekomst zal het dus opnieuw voor eigenaars van zonnepanelen nodig zijn om energietarieven te gaan vergelijken.

Het is vooral belangrijk  voor jou om er mee rekening te houden dat onze cijfers niet jouw cijfers zijn. Jij hebt een andere installatie, een ander verbruiksprofiel, een ander prosumententarief en zonne-energie installatie.

Wil je graag weten welke invloed de afschaffing van de terugdraaiende teller heeft op jouw energiebudget? Dan kan je de berekening door ons laten maken. Een verwittigd man/vrouw is er 2 waard. Een berekening op basis van jouw gegevens kost je 75 euro incl. BTW.

Laat je niet gek maken. Klik hier als je een berekening op basis van jouw cijfers wil bestellen.

Kan een thuisbatterij ons helpen om onze energiekosten te optimaliseren?

Een thuisbatterij kan helpen om het effectieve verbruik van je opgewekte zonne-energie te verhogen. Maar dat zal naar mijn mening eerder beperkt zijn. Ik heb hier geen gegevens van maar ik schat ergens tussen de 10 en de 20%. Dit omdat een thuisbatterij, door zijn kostprijs, beperkt is in grootte. De hoeveelheid energie die je uit je batterij haalt is ook een belangrijke factor. Het zal zoeken zijn naar een evenwicht tussen energie verbruiken terwijl er productie is en energie verbruiken die in de batterij is opgeslagen. Het grote volume dat wordt opgewekt in de zomermaanden kan je echter niet meenemen in de wintermaanden. Daarvoor is een standaard thuisbatterij te klein. Een grote batterij zou te veel kosten.

De terugverdientijd van een thuisbatterij vandaag:

Stel dat we met een thuisbatterij de volledig injectie zouden kunnen voorkomen. (wat voor de duidelijkheid met een standaard thuisbatterij niet kan) Wat zou dan de terugverdientijd zijn.

Vandaan een thuisbatterij plaatsen zou ons geïnstalleerd en incl. BTW 6200 euro kosten. Er is een premie van de distributienetbeheerder voorzien van 2300 euro. Wat maakt dat de investering 3900 euro zou bedragen. Als je de 3900 euro deelt door de meerkost vandaag zijnde 149 euro komen we aan een terugverdientijd van iets meer dan 26 jaar. Dat is nu net veel te lang.

Slimme toestellen met regeling van uw energieverbruik:

In de toekomst zullen we met ons allen beschikken over slimme toestellen. Die toestellen zullen worden aangestuurd door een domotica systeem dat ons zal toelaten om energie te verbruiken wanneer deze wordt geproduceerd. De toestellen en de regeling zullen ook een investeringskost hebben. Je zal, indien je hierin geïnteresseerd bent opnieuw in de buidel moeten tasten.

Is investeren in zonnepanelen voor consumenten nog interessant?

Op deze vraag wil en kan ik volmondig JA antwoorden. Maar bezint eer je begint. Een dak vol zonnepanelen leggen is vandaag uit den boze. Beperk je zonne-energie installatie en kies voor een kleine batterij. Je zal een goede verkoper/installateur herkennen aan het advies en de berekeningen die hij je voorlegt op basis van je verbruik. De digitale meter is dus een welkome oplossing voor degene die van plan zijn om nog te investeren in zonnepanelen. Mijn advies is dus je verbruik een jaar op te volgen met je digitale meter en op basis daarvan je investering te doen.

Voor alle info over jouw lidmaatschap bij Mijn Energiebudget klik hier.

Heb je iets aan deze blog gehad? Het kan goed zijn dat jouw connecties ook interesse hebben in deze informatie. Daarom zijn er op deze blog knoppen voorzien om dit te delen via jouw favoriete sociale media kanaal. Alvast bedankt om dit te willen delen :-).

Philippe Vande Velde.

Over de schrijver
Filip Aesaert
Door

Filip Aesaert

op 18 January 2021

Hallo, ik denk dat iedereen die met de (niet meer) terugdraaiende teller & slimme meter, er toch wel aan denkt om misschien een batterij aan te schaffen, maar zoals in het artikel van d terugdraaiende teller vermeld is het de kunst om een evenwicht te vinden tussen verbruik en capaciteit van de batterij. Kunnen jullie hiervoor vuistregels & of berekeningswijzen opgeven die ons kan helpen in onze keuze, en eventuele aandachtspunten bij de aanschaf (bv # laadcycli, Ah, ...) Alvast bedankt, Mvg Filip

Serge Huybrechts
Door

Serge Huybrechts

op 18 January 2021

Beste, volgens mij zitten er een paar foutjes in de berekening: -voor zover ik weet betaal je ook een extra vergoeding voor het tweevoudig uurtarief. -deze berekening bekijkt of het de moeite is om af te stappen van de terugdraaiende teller, maar die keuze hebben we nu niet meer. Moet dus een vergelijking gemaakt worden tussen de injectievergoeding voor wat je op het net zou zetten zonder batterijopslag enerzijds en de lagere energiekosten met transportvergoeding etc. wanneer je voor een batterijopslag zou kiezen. In dit voorbeeld kom je dan algauw op een heel ander getal uit.

Zonnepanelen - EnerTel
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down