Thuiswerk kost je medewerker minimaal 350 euro/jaar.
3 januari 2021 

Thuiswerk kost je medewerker minimaal 350 euro/jaar.

350 euro hogere energiefactuur door thuiswerk.

Het thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat veel werkgevers noodgedwongen verlicht zijn geweest om thuiswerk te gaan organiseren. Er zijn tal van voordelen aan thuiswerk waaronder minder wagens op de weg. Wat goed is voor het milieu en omdat er minder wagens op de weg zijn. Minder brandstofverbruik en ook minder filestress. Het nadeel is dat er een verplaatsing is van energieverbruik van op kantoor naar de medewerker thuis. Op kantoor blijft de verlichting uit, geen laptops in de stopcontacten en ook de verwarming kan, als er niemand aanwezig is, op een lagere temperatuur ingesteld blijven. Waardoor de kosten enig sinds gedrukt worden voor de werkgever.

Uw medewerker die, op dit moment noodgedwongen, thuis werkt dient te voorzien in verlichting, elektriciteit voor computer, 2de scherm, printer enz. Tijdens de eerste golf viel het meerverbruik aan elektriciteit nog mee. Vooral omdat de verlichting niet echt hoefde te branden.

Nu, tijdens de winter, zijn de uren met daglicht veel minder waardoor er meer verlichting nodig is en een volledige dag verwarming. Want is is ook stookseizoen.

Elektrisch verbruik door thuiswerk:

Om de berekening te maken gaan we ervan uit dat de medewerker voor Covid-19 niet aan thuiswerken deed. We gaan ervan uit dat de medewerker beschikt over een laptop met 2de scherm. Ook gaan we ervan uit dat de computer 8,0h/dag elektriciteit gaat verbruiken voor het het werk.

Computerverbruik:

Een computer die 8h/dag aanstaat verbruik +/- 500 kWh/jaar. Stel dat uw medewerker in de periode tussen 13/3/2020 en 31/12/2020 constant van thuis heeft gewerkt dan is het meerverbruik voor uw medewerker 387 kWh en kost gemiddeld 116 euro incl. BTW.

Verbruik Verlichting:

We gaan ervan uitgaan dat tussen 1/09/2020 en 31/12/2020 de verlichting gedurende de 8 uren dat we thuis hebben gewerkt heeft gebrand 100 kWh  Dan hoeven we geen rekening te houden met andere verlichting die brandt tijdens het thuis zijn. Deze 100 kWh elektriciteit kost uw medewerker 30 euro incl. BTW.

Ander elektrisch verbruik:

Ander elektrisch verbruik voor het koffie apparaat, GSM oplader en dergelijke laten we even buiten beschouwing. op gemakkelijk te kunnen rekenen.

Totale meerkost voor elektriciteit:

De totale meerkost op uw het energiebudget van uw medewerker is ongeveer 146 euro incl. BTW

Gasverbruik door thuiswerk:

We gaan er even voor het gemak van uit dat je, net zoals ik, verwarmt met aardgas. De afgelopen jaren had ik een jaarlijks gasverbruik van 15000 kWh.

Dit jaar, mede veroorzaakt doordat ik thuis de verwarming de ganse dat op 21°C heb staan i.p.v. 18°C als ik uit huis ben, heb ik in 2020 een aardgasverbruik van 17400 kWh. Goed voor een meerverbruik van 2400 kWh. Dat zorgt voor een meerkost op het energieverbruik door thuiswerk van uw uw medewerker van gemiddeld 200 euro.

Thuiswerken kost uw medewerker dus bijna 350 euro aan bijkomende energiekost.

Dit bedrag is berekend op 1 thuiswerkende inwoner. Is er een tweede of een derde thuiswerkende zoals een kind. Dan kan je er per thuiswerkende ongeveer 150 euro aan toevoegen.

Hoe kan jij uw medewerkers helpen besparen?

Heel wat mensen zijn niet bezig met het beheren van hun energiekosten. Volgens de CREG betalen ongeveer 1 000 000 huishoudens te veel voor elektriciteit en aardgas. Dit omdat ze niet weten hoe te vergelijken, hoe hun energiefactuur niet kunnen lezen of gewoon niet actief bezig zijn met hun energierekeningen. Wij weten dat zonder het meerverbruik een gezin dat niet bezig is met juist vergelijken van energietarieven gemiddeld 300 euro/ jaar kan besparen. Voor sommigen is dat een stuk minder, voor anderen is de potentiële besparing 1000 euro/jaar.

De volgende 3 oplossingen helpen om het energiebudget van uw medewerkers zo laag mogelijk te houden:

1. Organiseer workshops energietarieven vergelijken voor uw medewerkers:

Je kan uw medewerkers helpen door hen de mogelijkheid te geven om een workshop energietarieven vergelijken te geven. Een dergelijke workshop zal ervoor zorgen dat uw medewerkers hun energiefactuur leren begrijpen en leren waar ze dienen naar te kijken als ze energietarieven gaan vergelijken.

Bij Encovan-Mijn Energiebudget kan je terecht voor meer info over dergelijke workshops. Contacteer ons om te bespreken hoe we dit online en in groep kunnen organiseren.Onze contactgegevens staan onderaan deze blog.

2. Organiseer een groepsaankoop energie met en voor uw medewerkers:

Mijn Energiebudget is de enige speler in Vlaanderen waar je terecht kan om een groepsaankoop energie te organiseren voor uw medewerkers. Onze contactgegevens staan onderaan deze blog.

3. Doe uw medewerkers het lidgeld van Mijn Energiebudget cadeau:

Met het lidgeld van Mijn Energiebudget kunnen uw medewerkers terecht bij ons voor al hun energie kosten en verbruik gerelateerde vragen. Ze doen automatisch mee aan onze jaarlijkse groepsaankopen elektriciteit en aardgas en we doen de factuurcontrole voor hen. In Vlaanderen de enige aanbieder van energiecontracten beheer voor consumenten.

Onze contactgegevens:

Heb je interesse in een van deze 3 oplossingen dan kan je contact opnemen met Mijn Energiebudget:

Philippe Vande Velde – T. 0468 15 35 04 – M. Philippe@encovan.be

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down